Màster Universitari en Advocacia i Procura

Any acadèmic 2024-25

Podeu revisar la informació de l'oferta per a l'any acadèmic 2023-24.

Perfil d'ingrés i criteris d'admissió

Perfil d’ingrés

En compliment del Reial decret 64/2023, de 8 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 34/2006, de 30 d’octubre, sobre l’accés a les professions de l’advocacia i la procura, el perfil d'ingrés aquest màster és el de persones que estiguin en possessió del títol universitari oficial de llicenciatura o de grau de Dret, i que estiguin interessades en l’exercici de l’advocacia o de la procura.

Accés i admissió

Els estudiants interessats a sol·licitar una plaça per cursar aquest màster hauran de presentar la sol·licitud de preinscripció en els terminis i en la manera que estableixi el Centre d’Estudis de Postgrau (CEP) de la UIB per a cada curs.

El CEP comprovarà si el sol·licitant reuneix les condicions per accedir al màster i, posteriorment, remetrà la sol·licitud a la direcció de la titulació perquè l’avaluïn i resolguin l’admissió.

Finalment, el CEP publicarà el llistat d’estudiants admesos al màster i indicarà en quines dates han de formalitzar la matrícula.

Aquest procediment es regirà per l’Acord normatiu de dia 23 de març de 2022 pel qual es regula l’accés i l’admissió als ensenyaments oficials de màster, publicat al FOU extraordinari núm. 534, de 31 de març de 2022 (https://seu.uib.cat/fou/acord/14423/), en desenvolupament de l’article 18 del Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s’estableix l’organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d’assegurament de la qualitat.

La informació sobre la preinscripció, l’accés, l’admissió i la matrícula al màster es publicarà a la pàgina web del CEP: <https://cep.uib.cat/Com_hi_puc_accedir/>.

Requisits d’accés

Per comprovar si el sol·licitant reuneix les condicions d’accés al màster, el CEP tindrà en compte els aspectes següents:

  1. Estar en possessió del títol universitari oficial espanyol de grau o llicenciatura de Dret.
  2. En cas de candidats al màster que vulguin optar a exercir l’advocacia o la procura, els títols universitaris oficials de llicenciatura o de grau de Dret a què fa referència el punt anterior hauran d’acreditar l’adquisició de les competències jurídiques següents (article 3 del RD 64/2023):
    • Conèixer i comprendre els elements, l’estructura, els recursos, la interpretació i l’aplicació de l’ordenament jurídic i interpretar les fonts i els conceptes jurídics fonamentals de cadascun dels diferents ordres jurídics.
    • Conèixer i comprendre els mecanismes i els procediments de resolució dels conflictes jurídics, així com la posició jurídica de les persones en les seves relacions amb l’Administració i, en general, amb els poders públics.
    • Conèixer i saber aplicar els criteris de prelació de les fonts per determinar les normes aplicables a cada cas i, en especial, el de la conformitat amb les regles, els principis i els valors constitucionals.
    • Interpretar textos jurídics des d’una perspectiva interdisciplinària, i utilitzar els principis jurídics i els valors i principis socials, ètics i deontològics com a eines d’anàlisi.
    • Pronunciar-se amb una argumentació jurídica convincent sobre una qüestió teòrica relativa a les diverses matèries jurídiques.
    • Resoldre casos pràctics d'acord amb el dret positiu vigent, cosa que implica elaborar material prèviament, identificar qüestions problemàtiques, seleccionar i interpretar la dada de dret positiu aplicable i fer l’exposició argumentada de la subsumpció.
    • Manejar amb destresa i precisió el llenguatge jurídic i la terminologia pròpia de les diferents branques del dret. Redactar de manera ordenada i comprensible documents jurídics. Comunicar oralment i per escrit idees, argumentacions i raonaments jurídics i fer servir els registres adequats en cada context.
    • Utilitzar les tecnologies de la informació i les comunicacions per cercar i obtenir informació jurídica (bases de dades de legislació, jurisprudència, bibliografia, etc.), així com eines de treball i comunicació.

 Requisits i criteris d’admissió

En compliment de l’Acord normatiu 14423/2022, de 23 de març, pel qual es regula l’accés i l’admissió als ensenyaments oficials de màster, el Consell d’Estudis tindrà les competències d’admissió de la titulació. Aquestes competències poden ser delegades en altres comissions específiques o en la direcció del màster.

En el cas del Màster Universitari en Advocacia i Procura, s’encarregarà de gestionar l’admissió dels candidats la direcció del màster.

En compliment del punt 6 de l’article 18 del RD 822/2021, es reserven, almenys, un 5 per cent de les places ofertes per a estudiants que tinguin reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent, així com per a estudiants amb necessitats de suport educatiu permanents associades a circumstàncies personals de discapacitat, que en els estudis anteriors hagin necessitat recursos i suport per a la seva inclusió educativa plena.

Criteris d’admissió

En cas que el nombre de sol·licituds superi el de les places disponibles (l’oferta és de 80 places), s’atorgaran les places en funció de la nota mitjana de l’expedient acadèmic d’accés al màster del sol·licitant. Per valorar l’expedient, es tindrà en compte la mitjana sobre 10 de l’expedient acadèmic. A aquesta mitjana, se li sumaran:

  • Per als graduats o llicenciats en Dret per la Universitat de les Illes Balears: 1 punt.
  • Per aquells que, a més de ser llicenciats o graduats en Dret, tinguin un títol oficial de llicenciat o graduat en Administració i Direcció d’Empreses o en Relacions Laborals: 0,5 punts.
  • Per aquells que, a més de ser llicenciats o graduats en Dret, tinguin un títol oficial de diplomat en Ciències Empresarials o en Relacions Laborals: 0,3 punts. (Els punts b) i c) són incompatibles dins de la mateixa branca: no es poden sumar 0,5 punts per LADE/GADE i 0,3 per DCE; però sí 0,5 per GADE i 0,3 per DRL.)
  • Per als que, a més de ser graduats o llicenciats en Dret, tinguin una altra llicenciatura o grau diferent dels del punt b) (LADE/GADE/GRL): 0,2 punts.
  • Per als que, a més de ser graduats o llicenciats en Dret, tinguin un títol oficial de diplomatura diferent de les del punt c) (DCE/DRL): 0,1 punts.

Aquests criteris s'aplicaran tant al juliol, si el nombre de sol·licituds supera el nombre de places, com al setembre, si han quedat places lliures al juliol i el nombre de sol·licituds de setembre supera el nombre de places no cobertes al juliol.

En cas d’empat, es tindrà en compte la data de preinscripció.

Objectius acadèmics i professionals

Si bé l’objectiu principal del màster consisteix a facilitar als estudiants els coneixements pràctics mínims per iniciar-se en el món de l’advocacia i de la procura, el pla d’estudis no és aliè ni als continguts ni al tipus de proves que han de superar els graduats en Dret per poder accedir a la professió d’advocat i procurador, perquè aquest màster ha de ser preparatori per a aquestes proves d’accés.

Es tracta, per tant, d’un màster professionalitzant, no pensat per a professionals, tot i que els pugui resultar d’interès.

Competències adquirides al màster

Competències bàsiques

CB10 - Que els estudiants tinguin les habilitats d’aprenentatge que els permetin continuar estudiant d’una manera que haurà de ser, en gran mesura, autodirigida o autònoma.
CB6 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d’idees, sovint en un context de recerca.
CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.
CB8 - Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l’aplicació dels seus coneixements i judicis.
CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.

Competències generals

C1 - Conèixer els principis teòrics que regeixen l’elaboració de treballs acadèmics de l’àmbit de la filosofia.
C2 - Conèixer les tècniques avançades per elaborar treballs acadèmics a l’àmbit de la filosofia.
C3 - Conèixer els principis bàsics de planificació d’un treball acadèmic.
C4 - Conèixer els principis bàsics de transferència del coneixement a l’àmbit de la filosofia.
C5 - Resoldre els problemes i dificultats que sorgeixen durant l’elaboració d’un estudi acadèmic de l’àmbit de la filosofia.
C6 - Comunicar hipòtesis i idees seguint els criteris acadèmics i científics de l’àmbit de la filosofia.
C7 - Conèixer, en allò que afecta l’àmbit de la filosofia, el funcionament del sistema espanyol d’R+D+I i dels grups de recerca.

Competències específiques

C8 - Conèixer, de manera detallada i exhaustiva, aspectes concrets dels temes i les línies de discussió actuals relatius a l’àmbit de la història de la filosofia i de la filosofia contemporània, més enllà dels continguts genèrics estudiats a nivell de grau o equivalent.
C9 - Conèixer, amb profunditat i rigor, la terminologia filosòfica especialitzada relativa a la història de la filosofia i la filosofia contemporània.
C10 - Exposar de manera coherent, clara i argumentada, davant d’una audiència especialitzada i crítica, els resultats d’un estudi propi.
C11 - Integrar coneixements procedents de diferents branques d’estudi de la filosofia.
C12 - Organitzar informació obtinguda de fonts documentals, primàries i secundàries, i de bases de dades.
C13 - Aplicar els coneixements i les tècniques apreses a la formació autònoma.
C14 - Desenvolupar un raonament crític i respectuós amb les idees d’autors, tradicions, corrents de pensament o cultures.

Accés a altres estudis i sortides professionals

Accés a altres estudis i sortides professionals

El Màster Universitari en Advocacia i Procura és condició d’accés per al títol professional d’Advocacia i Procura. A més de la superació del màster, el Reial decret 64/2023, de 8 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 34/2006, de 30 d’octubre, sobre l’accés a les professions de l’advocacia i la procura, disposa altres requisits generals per obtenir el títol professional d’Advocacia i Procura. Aquests requisits són els següents:

  1. Estar en possessió del títol universitari oficial de llicenciatura o de grau de Dret.
  2. Superar la prova d’avaluació final acreditativa de la capacitació professional per exercir l’advocacia i la procura.

Per complir el primer requisit, els titulats que hagin obtingut un títol estranger que dona accés a les professions de l’advocacia i la procura a Espanya i que estiguin interessats a obtenir el títol professional corresponent han d’iniciar un procediment d’homologació o bé un procediment de convalidació del títol estranger d’acord amb el Reial decret 889/2022, de 18 d’octubre, pel qual s’estableixen les condicions i els procediments d’homologació, declaració d’equivalència i convalidació d’ensenyaments universitaris de sistemes educatius estrangers i pel qual es regula el procediment per establir la correspondència al nivell del Marc espanyol de qualificacions per a l’educació superior dels títols universitaris oficials pertanyents a ordenacions acadèmiques anteriors.

Per a més informació sobre l’exercici de l’advocacia a Espanya, podeu consultar la pàgina web del Consell General de l’Advocacia.

El Màster Universitari en Advocacia i Procura és, per altra banda, un títol que dona accés als estudis de doctorat.

Estructura dels estudis

El pla d’estudis està format per dos mòduls, un treball de fi de màster i unes pràctiques externes obligatòries:

Mòdul general, de 19 crèdits, que inclou tres blocs de continguts:

  • Deontologia professional: relacions de l’advocat i el procurador amb el client, les altres parts, el tribunal o l’autoritat, així com entre advocats i procuradors.
  • Instrumentals:
    • Responsabilitats vinculades a l’exercici de l’activitat professional, el funcionament de l’assistència jurídica gratuïta, l’entorn organitzatiu col·legial i el marc jurídic de l’exercici de les professions de l’advocacia i la procura.
    • Organització i gestió del despatx; tècniques de treball en equip i de relacions interpersonals; eines de gestió i de cerca i tractament de la informació. Incidència en l’activitat professional de l’advocat i el procurador de la normativa europea i nacional en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
    • Tecnologies de la informació i administració de justícia: sistemes electrònics, informàtics i telemàtics.
    • Actes de comunicació amb l’administració de justícia; relació amb les funcions registral i notarial.
    • Tributació d’advocats i procuradors; minutes.
    • Tècniques de negociació.
  • Transversals:
    • Estratègia processal civil (I). Organització i competència judicial; defensa tècnica de les parts i representació; legitimació activa/passiva; mesures cautelars; audiència prèvia.
    • Estratègia processal civil (II). Pràctica de l’acte del judici: pràctica de la prova i conclusions.
    • Estratègia processal civil (III). Sistema de recursos.
    • Estratègia processal penal. Organització i competència judicial; parts; diligències sumarials d’investigació; mesures cautelars; acte del judici; sistema de recursos.
    • Aspectes relatius a l'execució de sentència.
    • L’element transnacional a la solució de conflictes: qüestions de competència judicial internacional i de llei aplicable.
    • Mitjans alternatius de resolució de conflictes: mediació i arbitratge.

Mòdul especial, de 26 crèdits, que inclou cinc blocs de continguts:

  • Pràctica civil
    • Dret de família. Introducció a la pràctica del dret de família. El procediment amistós. El procediment contenciós.
    • Propietat horitzontal.
    • Arrendaments urbans.
    • Exercici d’accions: compliment/incompliment.
    • Exercici d’accions d’impugnació de contractes.
    • Exercici d’accions reals.
    • Exercici d’accions en matèria successòria.
    • Simulació de judici civil (intervenció d’advocat i procurador).
  • Pràctica mercantil
    • Dret societari. Pràctica de societats (incloent-hi comptabilitat; Registre Mercantil).
    • Dret concursal.
  • Pràctica penal
    • Dret penal especial (I).
    • Simulació de judici penal (intervenció d’advocat i procurador).
    • Dret penal especial (II). Menors. Dret penitenciari.
  • Pràctica laboral i de la seguretat social
    • Contractació laboral. Seguretat social.
    • Procediment laboral.
    • Simulació de judici laboral.
  • Pràctica administrativa
    • Responsabilitat de les administracions públiques.
    • Simulació de judici administratiu.
    • Procediments tributaris.
    • Procediments administratius i contenciosos administratius a la UE. L’accés dels particulars als organismes i tribunals internacionals a l’àmbit dels drets fonamentals.

Treball de fi de màster, de 15 crèdits. Tria de dues matèries corresponents als ordres jurisdiccionals civil, penal, laboral i contenciós administratiu per elaborar dos dossiers pràctics compostos, cada un, per l’informe general, els escrits corresponents a cadascuna de les etapes d’un procediment complet i els actes de comunicació.

Hi haurà unes pràctiques externes obligatòries, de 30 crèdits. Estada equivalent a 30 crèdits amb un advocat o procurador, per tal de: enfrontar-se a problemes deontològics professionals; familiaritzar-se amb el funcionament i la problemàtica d’institucions relacionades amb l’exercici de les professions d’advocat i procurador; conèixer l’activitat d’altres operadors jurídics, així com de professionals relacionats amb l’exercici de la seva professió; rebre informació actualitzada sobre el desenvolupament de la carrera professional i les possibles línies d’activitat, així com sobre els instruments per gestionar-la.

Examen final

No hi ha examen global final per superar el màster.

Criteris d'avaluació i exàmens

Els criteris d’avaluació es detallen a les guies docents de cada assignatura, que es publiquen anualment abans de l’inici del període de matrícula i les podeu consultar a la secció «Assignatures».

Direcció dels estudis

Directors del programa

Dra. Joana Maria Socias Camacho
Departament
Telèfon
(34) 971 17 2936
Sr. Bernardo Garcías Vidal
Departament
Telèfon
-
E-mail
bernardogarciasarrobabalearabogados.com
Sr. Frederic Xavier Ruiz Galmes
Telèfon
-

Coordinador del programa

Dr. Bartolomé Trias Prats
Departament
Telèfon
(34) 971 17 3111

Els professors de cada assignatura es poden consultar a l'apartat "Assignatures".