Màster Universitari. Nutrició i Alimentació Humana (MNAH): 2015-16
Branca de coneixement | Ciències de la Salut |
---|---|
Direcció estudis | |
Nombre de crèdits | 60 |
Places de nou ingrés | 50 |
Modalitat |
Semipresencial |
Serveis administratius responsables | |
Personal de contacte |
|
Centre responsable | Centre d'Estudis de Postgrau |
Preu públic per crèdit |
|
Informació general per cursar un màster a la UIB:
- Descriptor de la titulació
- Els idiomes d'impartició de les assignatures dels màsters es poden consultar a l'apartat " Assignatures "
- Competencies bàsiques dels estudis de màster
- Informació d'accés, preinscripció i matrícula.
-
Informació general de la normativa i els procediments.
- Informació general dels impresos per cursar un màster a la UIB.
-
Informació per a estudiants amb titulacions estrangeres.
- Informació de:
Preus regulats pel BOIB Núm. 104 - 11/Juliol/2015 - Decret 65/2015 ( en format PDF )
Descriptor de la titulació
Perfil d'ingrés i criteris d'admissió
Al Màster Universitari de Nutrició i Alimentació Humana hi poden accedir graduats relacionats amb les ciències de la salut, de manera que poden accedir al Màster graduats (o llicenciats o diplomats) preferentment en Ciències de la Vida i de la Salut (Biologia, Bioquímica, Química, Psicologia, Medicina, Farmàcia, Infermeria, Fisioteràpia, Ciència i Tecnologia dels Aliments, Nutrició Humana i Dietètica, Veterinària, Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, INEF). També podran accedir a aquest Màster alumnes procedents d'altres titulacions. En aquest cas, el Consell Acadèmic del Màster podrà considerar la possibilitat d'exigir complements de formació, en funció del perfil d'entrada.
Es podran contemplar els següents criteris per a la valoració de mèrits dels estudiants que vulguin ésser admesos al Màster:
- L'expedient acadèmic dels estudis que s'hagin cursat anteriorment.
- Un curriculum vitae, on es destaqui l'experiència professional desenvolupada, si n'hi hagués.
El candidat haurà de presentar la documentació necessària i degudament acreditada. Una vegada revisada la documentació aportada, la Comissió d'Estudis del Màster procedirà a establir l'oportuna prelació dels alumnes sol·licitants fins completar les places disponibles, d'acord als criteris següents: Curriculum acadèmic: 50%; experiència professional: 20%; coneixements d'informàtica usuari: 15%; nivell d'idiomes: 15%.
Objectius acadèmics i professionals
L'interès en la creació i realització del Màster en Nutrició i Alimentació Humana radica en els seus objectius, a saber:
- Facilitar als alumnes els coneixements bàsics i, al mateix temps, aplicats, de tècniques i recursos materials, així com l'accés a la informació actualitzada en matèria d'alimentació i nutrició.
- Desenvolupar en els alumnes la capacitat d'observació i d'anàlisi en nutrició i alimentació humana.
- A partir dels coneixements i habilitats anteriors, facilitar la intervenció dels alumnes en els centres educatius, sanitaris i, en general, d'alimentació col·lectiva.
- Atorgar eines als alumnes, perquè generin i transmetin coneixements i incrementin la formació de les col·lectivitats en matèria de nutrició i alimentació humana.
- Satisfer les expectatives socials de demanda d'informació en matèria nutrició i alimentació humana.
- Posar les bases formatives imprescindibles per desenvolupar la investigació que ampliï els coneixements de nutrició i alimentació humana en el futur.
- Que tota aquesta formació contribueixi a augmentar positivament el nivell de la Salut Pública de la societat.
- Dotar als alumnes de capacitat per cobrir llocs de responsabilitat tècnica.
En conseqüència, la connexió amb les institucions i empreses del sector serà una realitat que anirà paral·lela a la marxa normal del Màster, que repercutirà obrint possibilitats laborals evidents.
- Interès i rellevància acadèmica : El Màster Universitari de Nutrició i Alimentació Humana reportarà a l'alumne un increment en la seva formació, en els seus coneixements en nutrició i alimentació humana, en nutrició clínica i en alimentació aplicada al turisme, primera indústria de les Illes Balears.
- Interès i rellevància científica : El Màster Universitari de Nutrició i Alimentació Humana prepararà per seguir un Doctorat en qualsevol de les matèries associades als estudis dissenyats. A tal fi, aquests estudis de Màster es podrán continuar en el Doctorat en Nutrició i Ciències dels Aliments de la UIB.
- Interès i rellevància professional : Es tracta d'un sector en auge, amb demanda creixent de professionals adequadament formats en el camp de la nutrició i alimentació humana, tant en la seva vessant bàsica, com l'aplicada a la clínica i al sector serveis, com és el cas de la indústria turística. En qualsevol cas, les competències professionals vénen definides per l'establert en les respectives Ordres ministerials sobre Plans d'estudi i habilitació professional.
Accés a altres estudis i sortides professionals
Doctorat en Nutrició i Ciències dels Aliments, amb Menció cap a l'Excel·lència pel Ministeri d'Educació (ME2011-0222 BOE-253 de 20/10/2011 resolució 16518)
Estructura dels estudis
El Màster Universitari en Nutrició i Alimentació Humana s'estructura en 10 mòduls, distribuïts en matèries: L'origen de l'alimentació: Història, hàbits i cultura; Metodologia per a l'avaluació de l'estat nutricional; Necessitats nutricionals i metabòliques; Nutrició i promoció de la Salut, Bases metabòliques i nutricionals de les alteracions patològiques; La nutrició com a eina terapèutica o coadjuvant de la teràpia; Nutrició i alimentació en la indústria turística; Control de la qualitat dels aliments en la indústria turística; Conceptes bàsics en nutrició; complementats amb un mòdul de Pràctiques i el Treball de Fi de Màster.
L'alumne haurà de completar el total de 60 crèdits, amb la següent distribució:
- 24 crèdits a obtenir cursant les quatre matèries obligatòries indicades en el pla d'estudis i a la seva fitxa corresponent. Mòdul 3: Necessitats nutricionals i metabòliques ( Obligatori per a tots els itineraris )
- 12 crèdits a obtenir per activitats pràctiques ('Practicum') tutoritzades : estades a centres d'investigació, escoles científiques i similars, segons es detalla a la seva fitxa corresponent. Mòdul 10: Pràctiques i Treball ( Obligatori per a tots els itineraris )
- 12 crèdits a obtenir pel Treball de Fi de Màster autoritzat segons es detalla a la seva fitxa corresponent. Mòdul 10: Pràctiques i Treball ( Obligatori per a tots els itineraris )
- 12 crèdits a obtenir cursant dues matèries a elegir d'entre les assignatures d' un del tres itineraris oferts ( obligatoriament del mateix itinerari ): Itinerari Nutrició i Qualitat dels Aliments (NCA); Itinerari Nutrició Clínica (NCL); Itinerari Alimentació Aplicada al Turisme (AAT).
Consultin l'apartat " Criteris d'avaluació i exàmens " per ampliar aquesta informació.
L'alumne adquirirà totes las competències de Màster en haver cursat les matèries obligatòries, pràctiques i Treball de Fi de Màster. Mitjançant el seguiment de les mataries optatives, l'alumne adquirirà les competències específiques de cada matèria cursada.
El Consell Acadèmic podrà procedir al reconeixement de crèdits per activitats docents realitzades per l'alumnat, procedents d'altres títols de postgrau o llurs equivalents, sempre d'acord a la normativa vigent.
El contingut de cada assignatura, les seves guies docents, i els mòduls i itineraris es pot consultar a l'apartat " Assignatures " d'aquesta titulació.
Descripció dels itineraris formatius
Es contemplen tres itineraris formatius. Per a tots ells, serà necessari que tan el Treball de Fi de Màster com les Pràctiques externes es corresponguin amb l'àmbit de coneixement de l'itinerari elegit, tot això avalat per la persona que guiï l'alumne/a (tutor/tutora).
En funció de l'itinerari formatiu elegit per l'alumne, es contemplen els següents itineraris :
- Nutrició i Qualitat dels Aliments (NCA)
- Nutrició Clínica (NCL)
- Alimentació Aplicada al Turisme (AAT)
Resum de l'estructura del pla d'estudis (mòduls)
- Mòdul 1: L'origen de l'alimentació: història, hàbits i cultura
- Mòdul 2: Metodologia per a l'avaluació de l'estat nutricional
- Mòdul 3: Necessitats nutricionals i metabòliques ( Obligatori )
- Mòdul 4: Nutrició i promoció de la salut
- Mòdul 5: Bases metabòliques i nutricionals de les alteracions patològiques
- Mòdul 6: La nutrició com a eina terapèutica o coadjuvant de la teràpia
- Mòdul 7: Nutrició i alimentació a la indústria turística
- Mòdul 8: Control de la qualitat dels aliments a la indústria turística
- Mòdul 9: Conceptes bàsics en nutrició
- Mòdul 10: Pràctiques i Treball ( Obligatori )
Examen final
El Màster no contempla un Examen final clàssic. Els alumnes hauran de realitzar les activitats pròpies de cada assignatura i realitzar un Treball de Fi de Màster.
Criteris d'avaluació i exàmens
Els alumnes hauran de superar 24 crèdits de les matèries obligatòries .
Realitzar 12 crèdits (300 hores) de pràctiques especialitzades en els laboratoris de la Universitat de les Illes Balears o en alguna de les entitats col·laboradores (haurà d'establir-se un conveni específic a aquest efecte) i realitzar 12 crèdits de Treball de Fi de Màster, tutelat per algun professor doctor del Consell Acadèmic del Màster.
I per completar els crèdits necessaris per obtenir el Màster, 12 crèdits (2 assignatures) de les matèries optatives ofertes a elegir d'entre les assignatures d'un dels 3 itineraris del Màster ( les dues assignatures han de ser obligatoriament del mateix itinerari ).
Professor coordinador ECTS
Dr. Josep Antoni Tur Marí
Departament | Biologia Fonamental i Ciències de la Salut , UIB |
---|---|
Telèfon | (34) 971 17 3146 |
Processos administratius i altres dades d'interès
-
Preinscripció i matrícula
http://cep.uib.cat/Alumnat/Admissio_Matricula/ -
Adreces i telèfons de contacte del personal administratiu del C.E.P.:
http://cep.uib.cat/EstructuraIPersonal/
Formulari per a la presentació de suggeriments sobre el programa
Si voleu ajudar-nos a millorar, teniu un comentari,consulta o suggeriment el podeu fer mitjançant el nostre formulari de contacte de Centre d'Estudis de Postgrau.
Sistema de garantia de qualitat
- Normativa per la qual es creen les comissions de garantia de qualitat (CGQ)
-
Les funcions de les CGQ dels títols oficials de la UIB són les següents:
- Vetllar per la qualitat del títol i del professorat.
- Verificar la implantació del SGIQ.
- Desplegar la política de qualitat de la institució en l'àmbit del títol, verificar-ne el compliment i retre'n comptes a la junta de centre o al Centre d'Estudis de Postgrau .
- Realitzar el seguiment de l'eficàcia dels processos, analitzar els resultats i les informacions que rebin relatius a la satisfacció dels grups d'interès, la inserció laboral dels graduats, la valoració del progrés i els resultats d'aprenentatge, el desenvolupament de les pràctiques externes i dels programes de mobilitat i altres informacions, i fer propostes d'actuació amb la finalitat de millorar contínuament el títol.
- Revisar, analitzar i proposar accions de millora en relació amb la qualitat de l'ensenyament i del professorat.
- Elaborar la memòria anual de seguiment, avaluació i millora del títol i elevar-la a la junta de centre o al Centre d'Estudis de Postgrau .
- Qualsevol altra que els assigni la junta de centre o el Centre d'Estudis de Postgrau .
- Compromís del títol amb la qualitat
- Manual de qualitat de la UIB
- Procés de gestió i revisió d'incidències, reclamacions i suggeriments (PDF)
-
El Sistema de Garantia de Qualitat d'aquest Programa de Màster es troba recollit i està basat en
el Sistema de Garantia Intern de Qualitat de la UIB (SGIQ)
A l'enllaç http://sequa.uib.cat/Titols-oficials/Verificacio/Titols-master-oficials/ trobareu els plans d'estudis dels títols oficials de màster verificats pel Consell d'Universitats, així com tota la documentació rellevant relacionada amb la seva verificació. A més, hi trobareu els plans d'estudis que estan en procés de verificació.
Comentaris i suggeriments
Si voleu ajudar-nos a millorar o teniu qualque cosa a dir, podeu fer-ho al formulari de contacte sobre els estudis de màster a la UIB