Màster Universitari en Física Avançada i Matemàtica Aplicada
Any acadèmic 2025-26
Si vàreu iniciar el màster abans de l'any acadèmic 2025-26, consultau la versió corresponent o el procés d'adaptació del pla.
Informació general sobre els TFM
El Treball de Fi de Màster (TFM) consisteix en la realització d’un treball acadèmic, inèdit i elaborat específicament per a aquesta finalitat, on l’estudiant ha d’aplicar, de manera individual i sota la supervisió d’un o més tutors, competències adquirides al llarg de la titulació, i que permet, en funció dels perfils de cada pla d’estudis, l’avaluació de la capacitat professional, formativa i/o d’iniciació a la recerca de l’estudiant.
A continuació podeu consultar la informació referent a cada una de les fases en què es divideix la gestió acadèmica i administrativa del TFM d'acord amb l'Acord del Comitè de Direcció del Centre d'Estudis de Postgrau pel qual s'aprova el Reglament propi per a l'elaboració i avaluació dels treballs de fi de màster universitari a la Universitat de les Illes Balears que entra en vigor l’any acadèmic 2020-21.
Matrícula del treball de fi de màster
L’estudiant s’ha de matricular de l’assignatura de TFM dins els terminis de matrícula o d’ampliació de matrícula establerts pel CEP abans de poder procedir a les següents fases del procés. Així mateix, cada titulació pot definir les condicions i els requisits que els estudiants han de complir per poder-se matricular al TFM (si escau, aquests requisits s’indicaran a la guia docent del TFM i a l’apartat d’informació específica de la titulació).
El nombre màxim de matrícules per superar el TFM és de quatre, més una matrícula addicional que serà concedida per la direcció del CEP, previ vistiplau de la direcció del màster.
Quan la defensa del TFM no es pugui dur a terme durant la primera matrícula vigent, l’estudiant es podrà matricular per tutela acadèmica l’any acadèmic immediatament posterior per poder efectuar la defensa del treball. La matrícula per tutela acadèmica comptarà com a segona matrícula i, una vegada finalitzat el període de tutela sense haver superat el TFM, les matrícules següents seran ordinàries.
En qualsevol cas, si s’efectua la defensa del TFM i el treball obté una qualificació de suspens, l’estudiant haurà de fer una nova matrícula ordinària sense poder optar a la matrícula per tutela acadèmica.
Assignació de propostes i tutors
Cada titulació publicarà la llista de propostes o línies generals sobre les quals els estudiants matriculats al TFM de la titulació podran elaborar el treball. Les propostes o línies constaran d’un o diversos professors que puguin ser tutors.
- Sens perjudici dels criteris que estableixi el consell d'estudis de cada titulació, que han de constar a la guia docent del TFM, els estudiants poden triar entre les propostes en qualsevol moment de l'any acadèmic.
- De manera general, per poder tenir assignada una proposta, l'estudiant ha de contactar amb el professor que en sigui proponent o, en cas que tan sols s'hagin ofert línies, amb algun dels professors que el puguin supervisar en la línia o les línies triades per poder definir la proposta. Si s'accepta, el professor esdevindrà el seu tutor i ho comunicarà al responsable del TFM, que actualitzarà la llista de propostes disponibles publicada a la plataforma.
- També la titulació pot delegar en el responsable del TFM la gestió de l'oferta de les línies i propostes amb els estudiants. En aquest cas, el procediment a seguir i el nom de la persona de contacte es publicaran abans que comenci el període de matrícula i a Aula digital.
Les propostes per fer el TFM també poden sorgir a iniciativa d'empreses, institucions, professionals i dels propis estudiants.
Realització del TFM en entitats col·laboradores
El TFM es pot realitzar en entitats col·laborades amb les quals s'hagi signat un conveni (model de conveni) i abans s'ha d'haver fet la proposta a <convenis.postgrau@uib.cat>.
Els estudiants que hagin d'elaborar el TFM en una entitat col·laboradora se seleccionaran d'acord amb els termes que s'hagin acordat per mitjà del procediment oportú de selecció indicat a l'addenda del conveni i en funció de les places disponibles per a cada entitat.
L'entitat col·laboradora nomenarà un responsable del programa que impliqui l'estudiant durant el període que duri l'estada, que haurà de garantir l'adequada formació i acollida i la bona gestió de l'activitat educativa.
La UIB nomenarà un tutor, que vetllarà per la qualitat acadèmica del TFM.
S'ha de tenir en compte que la titularitat dels drets de propietat intel·lectual o de propietat industrial del TFM es regularà d'acord amb la normativa vigent en la matèria i, si escau, pel que disposin els convenis signats amb les entitats públiques o privades que hagin pogut contribuir a finançar o facilitar l'execució d'aquests convenis.
Inscripció del projecte del treball de fi de màster
La inscripció del TFM constitueix un contracte docent entre l’estudiant i el tutor o els tutors.
Una vegada assignada la proposta de TFM a un estudiant, aquest formalitzarà la inscripció del treball dins els terminis establerts per a cada titulació (vegeu l’apartat d’informació específica de la titulació), mitjançant l’aplicació telemàtica https://postgrau.uib.es/tfm, que permetrà a l’estudiant fer el seguiment de la seva sol·licitud.
Cal tenir en compte que a la sol·licitud d’inscripció l’estudiant ha de:
- Fer constar el títol provisional del treball (sense emprar majúscules, excepte en els casos necessaris).
- Fer constar el nom i els cognoms de cada un dels tutors i les adreces electròniques respectives (ha de comprovar que aquestes adreces són correctes, ja que aquest serà el mitjà a través del qual els tutors hauran d’acceptar la tutela del TFM per completar la inscripció del treball).
- Adjuntar un guió del treball en format PDF i d’una grandària inferior a 100 MB.
Podreu fer el seguiment de la sol·licitud a la mateixa aplicació.
Lliurament del treball de fi de màster
L’acte de lliurament del TFM s’estén com la sol·licitud d’avaluació del TFM que fa l’estudiant.
El TFM es podrà lliurar dins els terminis establerts per cada titulació (vegeu l’apartat d’informació específica de la titulació per a més informació), sempre que l’estudiant tingui acceptada la sol·licitud d’inscripció i hagi pagat les taxes de matrícula i de gestió.
El lliurament del TFM consta de dues accions. En primer lloc, l’estudiant ha de fer la sol·licitud d’avaluació a l'aplicació telemàtica https://postgrau.uib.es/tfm, on podrà fer el seguiment de tot el procés. En aquest punt cal tenir en compte que:
- Cal adjuntar la memòria del TFM en un únic document PDF seguint les normes establertes per cada titulació (la grandària d’aquest PDF ha de ser inferior a 100 MB).
- La portada de la memòria ha de respectar el format de portada del TFM establert per
als estudis de màster de la UIB d’acord amb les plantilles següents:
Portada del TFM [ca]
Portada del TFM [es]
Master's Thesis Cover [en] - Si el treball conté fitxers annexos en altres formats (àudio, vídeo, etc.) que no es poden incorporar al PDF de la memòria, aquests també es poden adjuntar a la sol·licitud en suport electrònic.
- L’estudiant també haurà d’emplenar la llicència de distribució del TFM per indicar si accepta que el treball estigui en lliure accés o no al repositori institucional per poder consultar-lo públicament.
La segona acció necessària per completar el lliurament del TFM consisteix a lliurar la memòria del treball en format PDF (exactament la mateixa que s’ha lliurat al punt anterior) a la tasca que el responsable del TFM hagi designat a tal efecte a l’assignatura de TFM d'Aula digital de la titulació. Mitjançant l’ús de programes de detecció de plagi es revisarà el TFM i es generarà un informe que estarà a disposició de cada un dels tutors i dels membres del tribunal que hagin d’avaluar el treball, i que podrà ser tingut en consideració a l’hora d’acceptar el lliurament del TFM, així com en l’avaluació per part del tribunal.
Defensa del treball de fi de màster
La presentació i defensa del TFM és obligatòriament un acte públic en el qual l’estudiant farà una exposició oral davant un tribunal format, com a mínim, per tres membres: un president, un secretari i un vocal. Un cop acabada l’exposició, el tribunal obrirà un torn de qüestions sobre aspectes relacionats amb el treball.
La defensa pública del TFM s’haurà de dur a terme dins els terminis que estableixi cada titulació (vegeu l’apartat d’informació específica de la titulació per a més informació). Per poder dur a terme la defensa del TFM l’estudiant ha d’haver superat tots els altres crèdits necessaris per a l’obtenció del títol. Sens perjudici de l’anterior, un estudiant podrà defensar el TFM amb un màxim d’una assignatura no superada si així s’estableix a les directrius específiques del TFM de la titulació publicades a la seva pàgina web (vegeu l’apartat d’informació específica de la titulació).
La titulació pot designar un o diversos tribunals de TFM. En cas que la titulació designi un tribunal específic per a cada TFM, aquesta designació s’ha de fer en el termini màxim de deu dies hàbils a partir de la data en què hagi finalitzat el dipòsit del treball. Una vegada ha estat informat de la designació, el president del tribunal (o el responsable del TFM o la direcció de la titulació) convocarà els altres membres, el tutor o els tutors i l’estudiant per a la presentació i defensa del treball en un màxim de deu dies hàbils.
En circumstàncies excepcionals en què el TFM contingui informació que pugui tenir la consideració de confidencial, el procediment per a la presentació i defensa pública es podrà modificar seguint les indicacions de l’article 10 del Reglament per a l’elaboració i avaluació dels treballs de fi de màster universitari a la Universitat de les Illes Balears. Per acollir-se a les especificacions dels TFM sotmesos a processos de protecció de dades o resultats, en el moment de lliurar el treball, l’estudiant o els tutors han de fer una sol·licitud raonada adreçada al CEP.
Avaluació del treball de fi de màster
Cada titulació establirà els criteris d’avaluació del TFM, que es faran públics per a cada any acadèmic i seran tinguts en compte pel tribunal a l’hora de qualificar el TFM (vegeu l’apartat d’informació específica de la titulació per a més informació). Un cop acabada la presentació i defensa del TFM, el tribunal deliberarà sobre el grau d’acompliment de l’estudiant i determinarà la qualificació del treball, que s'incorporarà al seu expedient.
Recursos sobre plagi acadèmic, Turnitin i Intel·ligència Artificial.
Recursos a la web de la biblioteca de la UIB: Definició, normativa i altres temes realacionats amb el plagi i com evitar-ho.
Integritat acadèmica, plagi i com incorporar les idees d'altres als nostres treballs: Autora: González Teruel, Aurora - Data: 2019 - (Innovació Educativa Universitat de València) Vídeo a youtube.
Informació sobre com accedir als informes de Turnitin: Webminar UIB Turnitin.
Unlocking the Power of Generative AI Models and Systems such as GPT-4 and ChatGPT for Higher Education: document PDF
Recursos per als tutors del treball de fi de màster
Atès que la primera passa per al control del plagi l'han de fer les persones que tutelen el TFM, és convenient que els tutors del treball revisin la secció "Recursos sobre plagi acadèmic i Turnitin" d'aquesta pàgina web.
Informació específica dels TFM del Màster Universitari. Física Avançada i Matemàtica Aplicada
La informació específica està detallada a la Guia docent del TFM [es]. També podeu consultar la Rúbrica d'avaluació.
A continuació podeu consultar les Directrius pròpies del TFM
Coordinació
La responsabilitat de coordinar la gestió acadèmica del TFM serà de la direcció de la titulació.
Assignació de propostes i tutors
Les línies generals sobre les quals es poden realitzar els treballs de fi de màster són, d'una banda, les pròpies de les cinc especialitats de la titulació (Astrofísica i Relativitat; Fluids Geofísics; Física de Materials; Sistemes Quàntics; Matemàtica Aplicada). D’altra banda, com que es pot seguir un itinerari generalista no especialitzat, també són possibles treballs en temes d’Experimentació, Computació i Simulació Numèrica i altres aspectes de la Física i de la Matemàtica Aplicada.
Cada curs acadèmic, a l’espai d’Aula digital del TFM es podran incloure propostes de temes concrets que presenti el professorat, però no constituiran una llista tancada. L’alumnat podrà proposar el tema i tutor/tutora que millor s’ajusti a les seves inquietuds i voluntat dins les línies generals indicades abans, encara que no figuri a la llista inicial de temes de l’Aula digital. En última instància, les propostes de projecte de TFM presentades per l’alumnat, on s’especifica la temàtica i el títol provisional del treball i tutor, seran aprovades per la Comissió Acadèmica i la direcció del màster. La direcció de la titulació, com a responsable de la gestió del TFM, intervindrà per resoldre els casos d’alumnes que no puguin trobar cap tema o tutor de TFM.
Poden ser tutors de TFM els professors o investigadors de la UIB adscrits als departaments i centres de recerca que suporten el màster. Si el tutor principal no té vinculació contractual amb la UIB, s’assignarà un cotutor que en tingui. El nombre total de cotutors no pot ser superior a tres.
Avaluació del TFM
Per poder fer la presentació i defensa pública del TFM és necessari haver superat (amb les corresponents actes tancades) la resta d’assignatures que completen la formació de l’estudiant (36 crèdits ECTS).
El tribunal d’avaluació de cada treball estarà format per tres professors designats per la Comissió Acadèmica, entre els quals hi haurà el tutor principal del treball. Els aspectes a valorar pel tribunal són:
- Execució i desenvolupament del treball realitzat.
- Contingut i aspectes formals de la memòria escrita.
- Presentació oral i defensa del treball davant les preguntes del tribunal.
Cada curs acadèmic, el Consell d’Estudis aprovarà la rúbrica d’avaluació del TFM, on s’inclouran més detalls dels aspectes a avaluar i els corresponents pesos percentuals a la nota final.
Per a la resta d’aspectes implicats en la gestió del TFM, se seguirà la normativa general de la UIB. Aquestes directrius pròpies seran revisades, i eventualment modificades, cada curs acadèmic pel Consell d’Estudis del Màster en Física Avançada i Matemàtica Aplicada.
Treballs de fi de màster defensats
Enllaç al repositori institucional (DSPACE).
- Pressió i vent contrafactuals per a les dades del Nord Atlàntic
- Anàlisi de la capacitat de detecció de brisa marina dels productes CERRA i aplicació a dades de projeccions climàtiques EURO-CORDEX
- Analysis and Improvement of a Zero-Shot Image Dehazing Method
- Calibratge i Anàlisi d'un Model d'IA per a l'Estudi d'Imatges Submarines a l'OBSEA
- Characterization of extreme wave events at Cala Millor beach (Mallorca Island)
- Detection of salinity fronts from satellite observations
- Information-theoretic metrics for higher-order interactions on graphs
- Lensed Gravitational Wave Ringdowns as a Probe of General Relativity
- Magnetohydrodynamic mode coupling in shear flows: effect of ambipolar diffusion
- Teoría de punto fijo aplicada a ecuaciones funcionales
- Testing gauge waves using the Harmonic Almost Killing Equations through the Z4 formalism
- Variabilidad espacio-temporal del oleaje a escala local: el caso de playa de Muro
- A New Amplitude Model for NSBH Coalescences
- A study on waveform requirements for the LISA space mission with current inspiral-merger-ringdown models
- GPU-Accelerated Searches for Long-Duration Transient Gravitational Waves from Newborn Neutron Stars
- Gravitational lensing of gravitational waves: A study of waveform systematics
- MESOSCALE OCEAN STRUCTURE RECONSTRUCTION THROUGH DATA COLLECTION AND ANALYSIS IN THE FRAMEWORK OF THE FaSt-SWOT PROJECT
- On wave energy dissipation along a seagrass field
- Reservoir Computing on Quantum Circuits
- Coastal extreme sea levels in the Caribbean Sea induced by tropical cyclones
- Effect of acoustic oscillations on non-equlibrium state of magnetic domain walls in cubic Ni-Mn-Ga single crystal
- Elastic and Anelastic Magnetomechanical Phenomena Close to the Premartensitic Transition in Ni-Mn-Ga
- Gravitational wave memory: comparing numerical relativity and analytical waveform models
- Room Temperature Ageing Effect in Ni-rich Ni-Ti Shape Memory Alloys
- Transition maps on cross-sectional planes defined by linear flows
- Beyond the Stationary Phase Approximation: an alternative approach to model gravitational waves from precessing compact binaries in the Fourier Domain
- Desarrollo de un programa de resolución numérica de las Ecuaciones de Einstein en el Formalismo 3+1
- Observational characterization of Balearic Islands meteotsunamis at an unprecedented high spatial resolution
- Searching for post-glitch signals from pulsars with gravitational wave detectors
- Thermal non-equilibrium in coronal loops
- Alfvén wave heating in partially ionised thin threads of solar prominences
- Aproximación regional a la inundación y erosión de las playas de Baleares en el siglo XXI
- Calibración del radar meteorológico y derivación empírica de relaciones Z-R para un episodio de lluvias torrenciales en la Comunidad Valenciana
- Compleció de vídeo a partir de la distribució espaciotemporal de patches
- Determinació de les característiques de modes normals a partir de simulacions numèriques mitjançant l'anàlisi CEOF: Absorció ressonant
- Eina estadística per a la integració de la càrrega de vehicles elèctrics mitjançant energia solar fotovoltaica, impacte energètic i econòmic en els aparcaments públics de Palma de Mallorca
- Mejorando los resultados de la estimación de parámetros para los primeros tres períodos de observación de LIGO-Virgo mediante la adición de armónicos más altos
- Recoil of Binary Black Hole systems and the multipolar structure of gravitational wave signals
- Surface ocean currents by using drifting seabirds in the Balearic Sea (Western Mediterranean)
- Testing waveform models for the LISA and Einstein Telescope gravitational wave detectors
- Inferencia bayesiana para observaciones de ondas gravitacionales procedentes de fusiones de agujeros negros utilizando un nuevo modelo de señal.
- Magnetic field determination of chromospheric spicules using the Weak Field Approximation
- Multiple Time Dimensions: An Alternative to “Dark Energy”
- Predicting meteotsunamis in Ciutadella: BRIFS model evaluation for recent events and potential of ensemble forecasting
- Towards a Reformulation of the Hough Method for Continuous Gravitational Wave Searches
- Chiral Majorana modes in quantum anomalous Hall junctions
- Disseny i validació de dades d'un sistema de sondeig de globus captiu de baix cost
- Estudi de les característiques de l'embat a la conca de Palma amb el suport d'imatges satel·litàries
- Forecast sensitivity analysis of the November 7th 2014 medicane
- Mesoscale oceanic convergence and divergence: Quasi-geostrophic theory, analytical modeling and observations
- Takens' Theorem: Proof and Applications
- "Interacció de línies de turbonada amb orografia en simulacions numèriques idealitzades"
- Caracterització òptica d’un captador solar PV mitjançant tècniques de traçat de rajos
- Gravitational lensing effects on detection of gravitational waves
- Análisis multifractal de correlaciones en series temporales de sistemas económicos
- Caracterització de la cerca a tot el cel de senyals d'ones gravitacionals contínues mitjançant el mètode de Hough usant dades de LIGO
- Convecció diürna a l'illa de Mallorca sota condicions d'embat: experiments numèrics idealitzats
- Fenomen de “Re-entrant Spin Glass transition” estudiat mitjançant la fricció interna magneto-mecànica lineal y no lineal en Bulk Metallic Glasses
- Reversible Villari effect and magnetic transitions in policrystalline Dy.
- Seguint la Primera Detecció d'Ones Gravitacionals amb Simulacions de Relativitat Numèrica
- "Estudi numèric idealitzat de la dispersió de contaminants durant el cicle de l'embat a l'illa de Mallorca"
- "Influència de factors físics i de contorn sobre episodis de neu a les Illes Balears"