Màster Universitari en Edificació i Rehabilitació Arquitectònica
Any acadèmic 2023-24
Podeu revisar la informació de l'oferta per a l'any acadèmic 2022-23.
- Perfil d'ingrés i criteris d'admissió
- Objectius acadèmics i professionals
- Estructura dels estudis
- Examen final
- Criteris d'avaluació i exàmens
- Direcció dels estudis
- Comissió de reconeixement i transferència de crèdits per a MERA
Perfil d'ingrés i criteris d'admissió
El Màster Universitari en Edificació i Rehabilitació Arquitectònica s'adreça a graduats (o equivalent) que vulguin adquirir coneixements avançats en l'àmbit de l'edificació i/o orientar la seva carrera professional o iniciar-se en tasques investigadores en la rehabilitació arquitectònica.
Atès que les competències que s'adquiriran en aquest màster aprofundiran sobre unes competències prèviament adquirides per l'estudiant en l'àmbit de l'edificació, per ingressar al Màster Universitari en Edificació i Rehabilitació Arquitectònica s'ha d'estar en possessió d'alguna de les titulacions de grau (o equivalent) relacionades amb l'edificació i l'arquitectura, concretament les orientades a l'exercici de la professió d'arquitecte i arquitecte tècnic, entre les quals hi ha, entre altres, les titulacions de grau (o equivalent) següents:
- Grau d'Arquitectura Tècnica
- Grau d'Arquitectura Tècnica i Edificació
- Grau d'Edificació
- Grau d'Enginyeria d'Edificació
- Grau d'Arquitectura
- Grau d'Estudis d'Arquitectura
- Grau d'Estudis de l'Arquitectura
- Grau de Fonaments d'Arquitectura
- Grau de Fonaments de l'Arquitectura
- Grau de Fonaments d'Arquitectura i Urbanisme
Requisits d'accés.
Els estudiants interessats a demanar una plaça per cursar aquest màster hauran de presentar la sol·licitud de preinscripció en els terminis que estableixi per a cada curs el Centre d'Estudis de Postgrau (CEP) de la UIB.
El CEP estudiarà i comprovarà que el sol·licitant reuneix els requisits d'accés, és a dir, que la seva titulació o titulacions el faculten per accedir a ensenyaments oficials de màster d'acord amb la normativa vigent, i li notificarà la resolució.
Requisits i criteris d'admissió.
Una vegada que s'hagi comprovat que el sol·licitant té accés als estudis oficials de màster, el CEP en remetrà la sol·licitud a la Comissió Acadèmica del màster perquè l'avaluï i resolgui la seva admissió. Posteriorment, el CEP enviarà al sol·licitant una comunicació amb la resolució d'admissió i amb les dates en les quals l'estudiant ha de fer la matrícula.
Per emetre la resolució d'admissió al màster, la Comissió Acadèmica del màster tindrà en compte els requisits i criteris d'admissió següents:
Requisits.
Estar en possessió d'alguna de les titulacions relacionades a l'apartat Perfil d'ingrés.
Els idiomes d'impartició del màster són el castellà i el català, ja que tots dos són cooficials a les Illes Balears i els docents poden impartir les classes en qualsevol dels dos idiomes. Aquest fet ha de ser conegut pels candidats a cursar el màster, per la qual cosa així s'indica.
En aquest sentit i per al bon desenvolupament de l'activitat acadèmica, els alumnes no natius hauran d'acreditar estar en possessió d'un nivell de coneixement de castellà i de català equivalent al B2. Aquest nivell es considerarà acreditat si el candidat compleix alguna de les condicions següents:
- Haver obtingut un grau (o estudi universitari equivalent) a la Universitat de les Illes Balears.
- Haver cursat estudis bàsics o universitaris en la llengua indicada (català o castellà).
- Aportar un certificat o diploma que sigui equivalent al nivell B2, segons el Marc comú europeu de referència (MECR) per a les llengües: aprenentatge, ensenyament, avaluació (Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, 2002).
No obstant això, es preveu una excepció. L'ús indistint d'aquestes llengües no ha de constituir un inconvenient per a l'acceptació d'alumnes. Per aquest motiu, si algun alumne no nadiu no pot acreditar el nivell B2 de català exigit, aquest fet no suposarà impediment per ser admès al màster, ja que els professors podran adaptar-se a les circumstàncies idiomàtiques d'aquest alumne. En tot cas, sí que se li exigirà que aporti l'acreditació del nivell de castellà.
Criteris.
Es consideren els criteris següents per valorar els mèrits dels sol·licitants que vulguin ser admesos al màster:
- Nota mitjana de l'expedient acadèmic dels estudis d'accés al màster
- Currículum que contingui l'experiència professional
Per a la seva correcta valoració, el candidat haurà de presentar la documentació requerida, degudament acreditada, d'acord amb el que estableixi l'òrgan d'admissió.
Els mèrits dels sol·licitants es valoraran de manera ponderada d'acord amb els percentatges següents:
- Nota mitjana de l'expedient acadèmic dels estudis d'accés al màster: 85 per cent de la valoració total
- Experiència professional en l'àmbit: 15 per cent de la valoració total
Si després d'aplicar els percentatges de ponderació hi ha empat entre alguns dels candidats, el desempat es farà sobre la base de la titulació d'accés al màster, d'acord amb l'ordre establert a l'apartat Perfil d'ingrés recomanat. Si després d'aplicar aquest criteri de desempat continuàs havent-hi empat entre alguns dels candidats, el desempat es farà tenint en compte l'ordre de data d'inscripció en el màster.
Objectius acadèmics i professionals
El Màster Universitari en Edificació i Rehabilitació Arquitectònica és l'únic màster de la UIB que aborda aspectes avançats vinculats a l'edificació i a la rehabilitació arquitectònica (no coberts al grau d'Edificació), relacionats amb els sistemes constructius sostenibles i eficients, l'anàlisi i la intervenció en estructures, la seguretat i l'accessibilitat universal, les instal·lacions i la seva eficiència energètica, la gestió de l'urbanisme i dels projectes. Concretament, el màster pretén aportar una formació per als professionals que assumeixen nous reptes en la rehabilitació arquitectònica, amb una especialització d'alta qualitat en coneixements i competències científiques i professionalitzadors.
Cal remarcar que el creixement urbà ha facilitat enormement el creixement econòmic els últims anys, fins a la crisi econòmica de 2007. El col·lapse de la bombolla especulativa, juntament amb el final del cicle de creixement immobiliari, ha deixat un parc immobiliari sobredimensionat, infrautilitzat i, en molts de casos, d'una qualitat qüestionable. El compromís amb la rehabilitació i renovació de la planta d'edificis existent enfront de la construcció d'una nova ciutat és un desafiament fonamental de les societats actuals, que tenen com a repte contribuir al progrés econòmic, sense oblidar les exigències del desenvolupament urbà sostenible, la regulació del qual es fa necessària per combinar tota una sèrie de factors: medi ambient, qualitat de vida, eficiència energètica, prestació de serveis, cohesió social, etc. La necessitat de reforçar els coneixements del grau d'Edificació actual justifica aquest màster, en el qual es treballarà en la legislació i la normativa vigent en rehabilitació, i els titulats de la qual estaran capacitats per elaborar la documentació i els informes necessaris en qualsevol procés de rehabilitació, a més de poder abordar processos avançats i innovadors d'edificació.
Estructura dels estudis
El Màster Universitari en Edificació i Rehabilitació Arquitectònica té un total de 72 ECTS, tots de caràcter obligatori. El màster es divideix en cinc mòduls. El mòdul 1 (21 ECTS) recull els continguts específics de la construcció en l'àmbit de la rehabilitació dels edificis. El mòdul 2 (15 ECTS) treballa els continguts específics d'estructures en l'àmbit de la rehabilitació dels edificis. El mòdul 3 (15 ECTS) són continguts específics d'instal·lacions en l'àmbit de la rehabilitació energètica dels edificis. El mòdul 4 (9 ECTS) tracta els continguts normatius específics i la gestió de projectes en l'àmbit de la rehabilitació dels edificis.
Per obtenir el títol, a més dels 60 ECTS de les assignatures, els alumnes hauran de fer un treball de fi de màster. El TFM (12 ECTS) consisteix en un treball original en l'àmbit de l'edificació i la rehabilitació arquitectònica. El treball, conseqüència directa del que s'ha après al llarg dels cursos del màster, és la redacció per escrit d'un projecte compost per un conjunt d'explicacions, teories, idees, raonaments i apreciacions sobre una temàtica concreta triada entre tutor/a i alumne/a.
El primer semestre, s'impartiran 30 ECTS i el segon semestre, 30 ECTS més, de manera que la docència queda equilibrada. Està previst que l'elaboració del TFM es faci durant el segon semestre.
Examen final
El màster culmina amb la presentació i defensa pública del treball de fi de màster, que es durà a terme una vegada que s'hagin superat la resta d'assignatures necessàries per a l'obtenció del títol.
Criteris d'avaluació i exàmens
Els criteris d'avaluació es detallen en la guia docent de cada assignatura, que es publiquen anualment abans de començar el període de matrícula.